Banksy is de schuilnaam van de vermoedelijk Britse kunstenaar die bekend werd met zijn maatschappijkritische street art. Banksy is als graffiti-artiest begonnen en maakt nog steeds gebruik van dit materiaal.
Openbare Banksy kunst
Banksy heeft een zeer herkenbare stijl die uit zijn tijd als graffiti-artiest stamt. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw is hij begonnen als straatartiest in het Engelse Bristol. In een crew met twee andere graffiti-artiesten begon hij zijn carrière. In de beginjaren werkte Banksy uit de vrije hand, maar al snel ging hij gebruik maken van sjablonen die nog steeds in zijn werk terug te zien zijn. Het oorspronkelijke doel van deze sjablonen was om sneller te kunnen werken wanneer hij zijn werk in openbare ruimtes maakte. Banksy heeft onder andere in de London Zoo, het New Yorkse Museum of Modern Art en de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden ongezien schilderingen gemaakt.
Guerilla art
Naast schilderingen is Banksy bekend om zijn artistieke guerrilla verspreidingen van zijn werk. Zo heeft hij in 2004 een grote hoeveelheid nagemaakte pondbiljetten met hierop een afbeelding van prinses Diana verspreid bij de Notting Hill Carnival. In 2006 verving de kunstenaar 500 exemplaren van Paris Hiltons debuutalbum door een cd met remixes van de nummers, genaamd ‘why am I famous?’, ‘what have I done?’ en ‘what am I for?’. Op de cover van de cd’s waren karikaturen te zien van een topless Paris Hilton en een afbeelding waarbij haar hoofd was vervangen door dat van haar chihuahua.
Terugkerende thema’s
Een rode draad door het werk van Banksy is dat het altijd maatschappijkritisch is. Centrale thema’s zijn het kapitalisme, pacifisme en existentialisme. In veel van zijn werken wordt kritiek geuit tegen de gevestigde orde, maar altijd op een humoristische en toegankelijke wijze. In zijn werk in de Bristol Zoo plaatste hij bijvoorbeeld in het olifantenverblijf een werk met de tekst I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring.
Keep Britain Tidy
De kunst van Banksy wordt niet door iedereen gewaardeerd. Onder andere de organisatie ‘Keep Britain Tidy’, die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de stad, beschouwt het werk van Banksy als vandalisme. Er is immers een dunne scheidslijn tussen graffiti-kunst en het bekladden van muren. Ook de aard van de boodschap wordt geregeld betwist. Inmiddels is hij een gevestigde naam en vraagt hij veel geld voor zijn werken. Zijn statements tegen kapitalisme worden hiermee volgens critici onderuitgehaald.